Måndag 29 januari

Födelsedagen är passerad och det blev en dag som vi försökte ta det lugnt på och göra sådant som Noel skulle ha tyckt om. Trots detta är det skönt att det är ett år till nästa födelsedag.

Måste tjata en gång till om frågan... VARFÖR??  Det är en fråga som växer sig starkare och starkare, det finns ingen mening med att barn dör, det finns kanske något att lära men man blir absolut inte starkare! Om lärdomen är att leva varje dag som att det var den sista, då är det en hård läxa att lära och jag önskar så att ingen mer skulle behöva förlora sina barn för att lära sig det.

TEZZ - Ha det så bra i stugan och gör en snögubbe åt Tobias och Noel i hjärtat när ni åker över Flatruet, just där man ser som bäst åt alla håll, över de vackra fjällen.

Anna - Noel hade inte speciellt mycket symptom alls, han kräktes då och då men det kunde gå 1 eller 2 veckor emellan. Vi trodde ju att det var magsjuka, men den smittade aldrig vilket var konstigt. Kräktes han så var det ofta på morgonen detta pga att när man reser sig upp ur sängen blir det en tryckförändring i hjärnan eftersom flödet inte är fritt, tumören blockerar ju vätskeflödet, detta kan orsaka kräkningar. I början av januari och slutet av december fick han blixtrande huvudvärk ett par gånger. Jag började få onda aningar och något kändes fel. Jag kollade om han hade feber i samband med både kräkningar och huvudvärk eller om det var när jag ammade Elsa för att få uppmärksamhet... det var inget av det. Vi sökte hjälp på VC i Hovshaga den 19/1 och Dr Gunnel Alm lyssnade verkligen på vad jag sa och tog det på allvar. Mindre än ett dygn senare befann vi oss i Lund och i total chock blandat med skräck!
Flera barn vi hört om i Lund har ofta kräkts varje dag under långa perioder, besökt sjukvården vid ett antal tillfällen och i första hand blivit undersökta i magen och tarmarna innan man ens tittat om det är en tumör. Vi hade tur och kom till rätt läkare, tyvärr hjälpte det inte men jag är helt övertygad om att det köpte oss tid, hade det gått 1 månad till kanske vi inte fått någon behandling alls, tumören var ju otroligt aggresiv.

På fredag har vi fått tid för att åka ner och träffa 2 st läkare som var ansvarig för Noels behandling i Lund, Dr Johan och Dr Helena. Vi får då möjlighet att ställa frågor och att titta i journaler. Det känns nervöst, det blir tungt att bara kliva in genom dörrarna. Att åka hissen utan att Noel trycker på knapparna och att se cyklarna och 4-hjulingen utan att vår lilla kille slänger sig över dom på en gång. TUNGT!!!

Känner att det var länge sedan jag tackade för att ni finns där... TACK!! Det är skönt att dela sorgen med er, den känns lite lättare att bära när man är flera.

Många kramar Christina


24 januari - Noels födelsedag

Just i dag för 4 år sedan kom Noel till världen, han var helt oplanerad men oändligt välkommen!
Just i dag för 1 år sedan låg Noel på operationsbordet i Lund för att ta ut den stora tumör som satt i 4:e ventrikeln.
Just i dag... den här dagen, saknar vi honom eftersom han finns inte hos oss längre, i alla fall inte så att vi kan krama honom , busa med honom eller så att han kan lära lillasyster en massa hyss. Hans tid med oss var alldeles, alldeles för kort men vi skulle aldrig ha velat vara utan den tiden. De 3 åren och 8 månaderna som vi fick med honom är en fantastisk tid att minnas, både glädjande minnen och jobbiga minnen. 

Blåser ut ljus
Den 23/1 2006; vi firade hans 3-årsdag kvällen innan på inrådan av personalen på sjukhuset. Det blev glasståg och presenter som mormor och morfar fick springa på stan för att handla i sista minuten.

NIVA
Vi lämnade in Noel på sövningen 08:00 den 24/1 och fick inte se honom förrän sent på kvällen... kirurgen var nöjd med operationen och vi fick äntligen gå in till honom på NIVA.

Vi började dagen med att hämta blommor hos Maja och for sedan till graven med nya ljus och lite andra saker. Efter det åkte vi till badhuset men tyvärr var barndelen stängd. Vi for i stället och handlade mat och åkte sedan hem. Åt lunch och vilade lite. Spände sedan på oss skidorna och satte Elsa i skidpulkan... det blev en härlig tur på golfbanan, 3 cm lättåkt snö som Noel delat med sig av kanske...
Badet blev i badkaret hemma och middagen hämtade Fredrik på Koh Thai.

rosor
Noels födelsedagsblommor.
skidor
Min älskade lilla familj på golfbanan, bra mycket bättre att åka skidor på än att spela golf på, tycker vi icke spelande i alla fall :)

// Christina

Söndag 21 januari

Härligt att ha Fredrik och Elsa hemma igen, nu är jag trött på att vara själv. De har haft det jättebra i Tärendö och njutit av vintern. Jag har också haft det bra med mycket välbehövlig "egen tid".

Dagarna i Stockholm blev precis så bra som vi trodde innan, tack för härligt sällskap Annika, Katrin och Ann. Vi gjorde inget speciellt förutom att äta gott, fika gott och shoppa. Jag och Annika provade Stockholms bästa semlor på Tösses, klart goda! Afternoon Tea på ett annat café, mysigt! Tågresan var ingen lek men jag kom dit jag skulle om än lite senare än det var tänkt.

Ångesten över Noels 4-årsdag börjar smyga sig på mig, det känns tungt. Han saknas ju alltid och hela tiden men hans födelsedag känns speciell. Vi har bestämt att vi ska åka till badhuset på fm och bada, det var något han verkligen älskade att göra förutom att vara ute i snön och sedan kanske äta lunch ute på stan, vi får se vad vi orkar med.

// Christina

hundarna
Elsa i snön med hundarna, Gurkan och Wilma.
Farfar
Elsa med farfar och Pippi.
prinsessor
Beada och Elsa leker i Luleå.
Camilla
Elsa och Camilla (Fredriks kusin) tittar på...??
Margit
Här har man det bra i gammelfasters knä.
Renar
Tittade på renar med pappa och farmor.

Torsdag 11 januari

Just nu hatar jag att måla, det är pilligt och det tar en förbaskad tid att få det färdigt! Men det närmar sig slutet och det ser ut att bli ganska bra... jag hoppas det i alla fall.

Dagarna rullar på och jag saknar min familj mer och mer... tycker nog att dom ska komma hem snart! Måste visa de fina bilderna Fredrik skickade på vår lilla tjej när de var ute och åkte spark, det ser så härligt ut! Är det fler än jag som blir avis??

Elsa spark
Utsikt över älven nedanför huset.
Elsa spark 1
Härligat att sitta i sparklådan.
Elsa sover på sparken
Efter ett tag så somnade man sött!

Snart ska jag iväg på "tjejhelg" till Stockholm, jag tar tåget upp i helgen och är borta till på onsdag. Vi ska äta god mat, dricka ett glas rödvin eller två och bara ha det mysigt. Jag hoppas solen kanske kan titta fram en liten stund så att vi kan ta någon prommis och titta på stressen i Stockholm.
Sedan så kommer Elsa och Fredrik hem på fredagen så det är bäst jag hinner hem för att ta reda på alla färghinkar och penslar som ligger överallt samt skruvar upp grindarna i trappan igen.

Sköt om er!  // Christina

Måndag 8 januari

Nu har det gått några dagar sedan Fredrik och Elsa tog flyget till Kiruna och det är väldigt tomt här hemma. Dom har det jättebra där uppe, minusgrader, snö, farmor, farfar, hundarna och alla andra som vill passa på att träffa dom. Farfar har dessutom fyllt 60 år så det har varit god mat och lite festligheter... Grattis!!

Jag grejar på här hemma och får faktiskt ganska mycket gjort måste jag säga, jag har sålt 4 garderober och 2 bokhyllor på Blocket, grundmålat trappan och räcket, fixat ordning den nya garderoben (eftersom allt hamnade på golvet när de andra blev sålda...) och förutom det så har jag hunnit ta det lite lugnt och tränat också.

Sorgen den kommer och går, den är egentligen i två lager, det är ett grundlagager som är konstant, det finns där hela tiden oavsett vad jag gör, det lagret är som ett svart hål i bröstkorgen. Det andra lagret sorg är det lager som kommer och går, det är den fysiska smärtan som gör att man knappt kan andas, att man vill skrika och sparka på hela världen. Som tur är så är inte det lagret konstant utan det kommer när man har kraft att ta emot det och försvinner när man inte orkar mera.

Snart kommer min granne Åsa och vi ska prova elljusspåret vid Norrastugan med stavarna i högst hugg.

// Christina
Kiruna
Elsa och Fredrik i Kiruna.

Elsa vid julgranen
Elsa på julafton.


1 Januari 2007

Första dagen på det nya året och vi ska för första gången sova i våra nya fina sovrum på övervåningen. Elsa har precis somnat i spjälsängen i sitt eget rum... vi får se hur det går resten av natten!? Noels rum här uppe är i ordning det med och jag har lagt några av hans favoritmjukisdjur på sängen och tänt fönsterlampan.

Julen är äntligen över och det känns skönt. Vi har gjort det så mysigt vi kan och försökt njuta av Elsas alla upptåg och hennes utforskande av nya leksaker, men som vanligt är det ju roligast att vara med och diska, lägga in ved i kaminen eller att sitta vid datorn. Busa med mormor, morfar och morbror står förstås överst på roliglistan!

Nyårsafton firade vi här hemma med goda vänner med allt från fördrink, 3-rätters middag och avec till kaffet. Vi hade en bra men lite vemodig kväll. Året som varit har varit tungt och jobbigt många stunder men också fyllt av en otrolig lycka över våra två barn och allt som vi fyra har fått dela med varandra. Det har varit allt från besök på Lisseberg till alla våra små kvällsdopp i Toftasjön, ett år då vi lärde oss att det enda som räknas är att leva i nuet och att ta vara på det lilla.

I morgon bitti skjutsar jag Fredrik och Elsa till flyget, de ska till farmor och farfar i Tärendö. Fredrik längtar hem till norrland och han kan ju inte åka dit utan Elsa, då öppnar de kanske inte dörren...!? Jag stannar hemma och försöker komma ikapp lite med sorgearbetet, allt går så runt ibland att jag blir frustrerad över att inte hinna sörja. Jag ska skriva ut bloggen om Noel för att spara i en pärm till Elsa så att hon kan läsa om hur vi hade det året 2006. Jag ska också försöka skriva ihop början på historien, det började ju den 19/1 och jag började inte blogga förrän i somras. Vi får se vad som hinns med.

Tack för alla fina julkort vi fått och för hälsningarna på nätet, vi hade tyvärr inte kraft nog att skicka några kort själva. En ny länk till höger; Sannas resedagbok i Thailand och om hur det var på 2-årsdagen efter Tsunamin.

// Christina