Måndag 30 oktober

I lördags kom min moster Karin och hennes man på besök, det var jättemysigt! De hade dessutom med sig mera äppelmos vilket innebar att de fick många pluspoäng av Elsa, hon äter knappt gröt längre utan mosters äppelmos. Vi blev också utbjudna på restaurang PM där vi åt en god lunch och bara njöt av att ha det lite lyxigt.

På söndagen blev det lunch, bastu och massage i Högstorp, härligt! Elsa tyckte det var jättemysigt att få leka med Ida och Ellen, det är så tomt för henne här hemma när inte Noel finns.

Efter en sån aktiv helg blir vi helt slut och just nu blir vi ompysslade av mina föräldrar och min bror igen, det är ju höstlov. Vi får sova ut på morgonen, vi behöver inte tänka så mycket på vargadsbestyr, vi behöver mest bara vara. Lite pyssel att förbereda resan är det så klart med pass, vaccinationer, växla lite pengar kanske och göra någon sorts packlista.

Nu har vi tagit bort nästan alla blommor från begravningen och ska till helgen försöka fixa lite mer permanent "pyssel" med mossa, snöflingor i glas, snögubbe i glas samt lite granris och bärkvistar... vi får väl se vad det blir av det. Blir det fint tar jag ett kort och visar er, annars vet ni att det bara blev tok!!

Sorgen den går sin egen väg och tar sig mest uttryck i en ofantlig trötthet, en hjärna som inte fungerar - inget minne, svårt att fokusera, ingen koncentrationsförmåga, kan inte följa en för lång konversation, inte läsa komplicerade texter osv. Jag har ingen kontroll själv utan följer bara med i upp och nergångar.

Är det någon som har tips om bra böcker som handlar om sorg, hoppet, livet så skriv gärna författare och titel, jag har ett stort behov av att läsa just sådana böcker just nu.

// Christina

Tisdag 24 oktober

I dag är det 1 månad sedan Noel gick bort och det känns som evigheter sedan men ändå så nära. Ni ger tröst alla ni som skriver till oss på bloggen, i vanliga brev/ kort , e-mail, vi känner verkligen att ni finns där, tro inte annat! På något konstigt sätt så känns sorgen inte lika tung när vi kan dela den med alla er, oavsett om vi känner varandra eller inte.

Aldrigheten tycker jag var ett bra ord Carin, ett bra sätt att beskriva känslorna och saknaden. Jag börjar så smått titta till alla er som jag inte känner, och vem vet, en dag orkar jag skriva ett litet hej när jag varit in på er sida.

Elsa och jag har varit supersnuviga några dagar men har nu piggat på oss och i går hade vi faktiskt en bra dag både jag och Fredrik, så vi tog bilen in till stan på förmiddagen. Vi hittade en fin lykta att sätta på graven, ljusen slocknar så lätt av allt regn annars. Fredrik köpte ett par jeans, Elsa några sockar och sist men inte minst kom vi hem med en bokad resa till Cha Am i Thailand om 3 veckor! Vi ska åka dit och bara vila själen, äta god mat och frukt och bada i massor. Noel hade älskat att åka dit eftersom han var som en liten fisk, älskade att bada. Nu får han vara med inom oss.

I dag regnade vi inne på förmiddagen, vi sov i omgångar, men efter lunch ryckte vi upp oss och gick ut. Jag tog en långrunda i skogen och de andra två tog en cykeltur till lekparken för att sedan äta muffins hemma hos Hannes. Elsa tyckte det var väldigt gott!

Vi har bra dagar och vi har dåliga dagar men vi försöker att ha ett litet projekt varje dag. Eftersom krafterna inte är så stora så blir det små projekt. Laga mat har vi inte gjort sedan alla åkte... som tur var så fyllde de frysen åt oss tillsammans med ett par vänner så vi kokar lite ris eller potatis bara till! Skönt!!

Sov Gott!   // Christina


Fredag 20 oktober, urnsättning

Blomma

I går kväll sa Fredrik, jag undrar om man någonsin kommer att bli glad igen, så där glad så att det känns i hela kroppen!? Det har jag inte varit sedan Noel blev sjuk i januari.

Vi kan sitta och prata och även skratta, men inuti gör det ont hela tiden, det är som ett stort hål i bröstkorgen och det är bara tomt och svart. Att förlora sitt barn är en livssorg säger de som gjort det före oss och det är nog så, man tvingas bara att lära sig att leva med det. Hur lång tid det tar och vad vi kommer att gå igenom på vägen vet vi inget om och lika bra är det, vi orkar bara ett litet steg i taget.

Lördagens begravning var ett avsked för många som var där men för oss var det bara en början på ett liv utan ett av våra barn, han kan aldrig bli ersatt och kommer alltid att vara saknad! Ett liv utan Noel har vi fortfarande inte insett vad det innebär. Kuratorn säger att man bara förstår så mycket som man klarar av och sedan stängs känslorna av och man får vila lite tills det är dags för nästa "sak att förstå".

Det finns en bra bok som heter "Inuti sorgen". Utdrag ur boken:
"Det går inte att ta sig förbi sorgen. Det går att skjuta den framför sig kanske, men inte smita förbi. Man måste låta sig fyllas av den. Överskottet måste ut, det som inte ryms inombords. Det får man prata, gråta eller svettas ut. Men den måste få sakta sippra igenom oss för att vi ska bli människor igen."

I går hade vi urnsättning, Björn hade tänt ljusen i kapellet och ställt Noels urna längst fram på altaret. Vi tände varsitt ljus och sedan bar Fredrik urnan ner till Noels viloplats. Det var vårt hejdå utan cermonier och utan kostymer, vi bara var med honom och försökte förstå innebörden av ALDRIG! Aldrig fler blöta pussar, aldrig mer armarna runt halsen, aldrig med "mamma, jag tycker om dig", aldrig mer Trollmor, aldrig mer bus med Noel... ALDRIG MER!

Nu vilar hans stoft i skogsgläntan men han leker vidare på den förtrollade platsen längst upp i skogen med de andra änglabarnen och förhoppningsvis så kommer vi en dag att förstå att ALDRIG MER bara betydde, inte just nu, men sedan.

Ta vara på livet! Christina

Urnan

Tisdag 17 oktober

Elsa & F Kyrkogården

Min älskade dotter och min älskade man på kyrkogården. Vårt älskade änglabarn, som är så otroligt saknat, det här är en bild från din blivande viloplats. Vi besöker den varje dag och ser till att alla vackra blommorna från i lördags mår bra och att det ständigt brinner ett ljus för dig, hos dig. Det går inte en dag, en minut, en sekund utan att jag vill åka och hämta hem dig, blåsa liv i dig och värma dig, jag önskar så att du fanns kvar här hos oss!

Nu har alla åkt hem och vi är bara tre kvar, i vår familj, i vårt hus, i Sandsbro. Vi har kanske inte hunnit förstå vad det innebär ännu eller också gör det alldeles för ont för att ta in... jag vet inte. Det känns dock viktigt för oss att få vara själva, att få sörja i vår takt och på vårt sätt, med inslag av bra stunder emellanåt. Elsa är ju den som hela tiden påminner oss om att livet är till för att leva, vi får sörja vissa stunder och glömma lite andra stunder, parkera sorgen.

Vår första dag ensamma utan våra familjer har vi tillbringat mycket utomhus, prommis, gungat i två lekparker, tvättat av alla leksakerna och ställt undan inför vintern, handlat på ICA och varit på kyrkogården. Dagarna går men de är fortfarande väldigt långa och vi är otroligt trötta hela tiden, det hjälper inte att sova. Det är en inre trötthet som förmodligen inte kommer att släppa i första taget.

Psalmerna var nummer 799, det är svårt att mista en vän, av Gullan Bornemark samt Psalm 730, må din väg gå dig till mötes, från Irland. De är väldigt fina.


// Christina 


Söndag 15 oktober, Begravning

Kistan vilade på en bädd av höstlöv och ljusen och orkideérna vilade på bäddar av mossa. Det blev varmt, ljust, busigt och massor av Noel, precis som det skulle vara.

Kapellet

En sista liten saga... A. A Milne, Nalle Puh, samlade berättelser och verser.

Utdrag ur;
En saga om en förtrollad plats.
Christoffer Robin och Nalle Puh pratar om vad de tycker mest om att göra. Christoffer Robin berättar att han tycker mest om att göra ingenting.
 - Hur gör man ingenting? frågar Puh, sedan han funderat en lång stund.
 - Jo, det är när nån ropar till en, just när man ska gå ut: "Vad ska du göra Christoffer Robin?" och man säger : "Åh, just ingenting", och sen går man och gör det.
 - Jaså, sa Puh.
 - Det är sånt där ingenting som vi gör just nu.
 - Jaså, sa Puh igen.
 - Det är att gå och ströva och lyssna på allt som man inte kan höra, och ha det skönt.
 - Å ! sa Puh.
De traskade på och tänkte på litet av varje, och så småningom kom de till en förtrollad plats högst uppe i skogen, där sextio nånting träd stod i ring, och Christoffer Robin visste att den var förtrollad, och ingen hade nånsin kunnat räkna om det var sextiotre eller sextiofyra, inte ens om man knöt ett snöre om varje träd, när man hade räknat det. Eftersom platsen var förtrollad, var marken inte övervuxen med ris och ljung och ormbunkar som i skogen utan täckt med kortvuxet gräs, som var mjukt och lent och grönt. det var den enda platsen i skogen, där man kunde slå sig ner var som helst utan att genast behöva resa sig upp igen för att leta efter ett bättre ställe. När man satt där, såg man hela världen utbredd framför sig, ända tills den nådde fram till himlen, och allt som fanns i hela vida världen hade man hos sig på det stället.

När Christoffer Robin och Nalle Puh hade suttit ett tag på den förtrollade platsen så gick de sin väg tillsammans. men vart de än går, och vad som än händer dem på vägen, så kommer alltid en liten pojke och hans Nalle Björn att leka på den förtrollade platsen högst uppe i skogen.

Det är där Noel är nu, på den förtrollade platsen högst uppe i skogen med sin apa Albin.

Sammanfattningen av dagen är att INGEN skall NÅGONSIN behöva begrava sitt barn!!!!

// Christina


Torsdag 12 oktober

Begravningen närmar sig och det känns tyngre och tyngre, verkligheten kommer i kapp oss.

I morse träffade vi Prästen Anders för att spika programmet inför lördagen så att vi var överens om hur allt kommer att gå till. Vi valde två psalmer från de nya psalmerna som kommit ut för något år sedan och vi lade dessutom till en saga med Nalle Puh samt Trollmors vaggvisa, det blev det sista som behövdes för att det ska kännas som ett fint avsked till vårt barn.

Vi åkte till kyrkogården i går och valde en viloplats åt Noel, han kommer att vila i samma vackra skogsglänta som Linn i Hovshaga. Det är en fridfull plats med mycket natur och inga räta linjer.

Elsa är vår solstråle och hon rycker oss tillbaka till livet utan att ta någon hänsyn, vilket är bra! Hon har nästan slutat krypa och går nästan hela tiden, utom när det är backigt... då går det åt pipan.

Nu har farfar, mormor och morfar kommit och sedan dyker våra närmaste vänner från Kiruna, Luleå, Östersund, Hudiksvall och Stockholm upp under fredagen och lördagen.

Johan har slitit hårt och nu är övervåningen färdig, det blev så fint. Jag tar kanske något kort senare för att visa vad duktig han varit.

På lördag ska vi också ta mycket kort för att kunna visa Elsa när hon blir större. Vi vill kunna visa hur fin hon var och vad hon lade för blommor till storebror den här dagen. Hon har ju varit med hela tiden, den enda gången vi lämnat henne var första helgen då vi åkte ambulans till Lund, då var hon 2 månader. Annars har hon alltid funnits i vår närhet och det var också alltid ett krav från Noel, han saknade henne så fort hon försvann ut på prommis eller något annat.

// Christina


Måndag 9 oktober, uträtta ärenden

Söndag kväll gjorde att livet kändes ännu bräckligare, farmor Ullas telefon ringde, lilla Alice hade somnat i sin vagn och inte vaknat mera. Noel och hennes storebror Anton är födda samma dag 24/1 2003 och våra flickor är födda under 2005... nu har vi förlorat vår Noel och dom sin Alice, nu måste det vara nog! Nu brinner ett ljus för Alice bredvid Noels i vardagsrummet.

Modet att leva och modet att dö får mig att tänka på våra sista dagar med Noel. Farmor Ulla sa flera gånger dessa dagar att ofta är det de anhöriga som hjälper den som är döende över till andra sidan. Det är viktigt att vi som ska bli kvar inte hindrar den som ska dö genom att säga saker som "lämna mig inte, dö inte". Jag är glad att Ulla berättade det här, det gjorde att både jag och Fredrik kunde säga till Noel att det var okej att ge sig av, att vi älskar honom för alltid var han än befinner sig och att han för alltid kommer att vara vår lilla enviskråka.

Noel hade modet att leva ända in i det sista och han hade modet att dö när kampen var förlorad. Både Lund och Växjö var förvånade över att det gått så fort de sista dagarna och det känns bra för mig att tro att Noel hade modet att lämna oss. Det som är svårare att övertyga sig själv om är att han har det bättre där han är nu... han hade det ju bra med oss!

Noel och Alice, sköt om varandra vart ni än är!

// Christina


Fredag 6 oktober, en regnig dag

Vi valde att inte berätta att Noel var sjuk på Knytte. Det var skönt för oss att kunna vara lite anonyma, inte behöva svara på frågor om hur vi mådde och skönt för Noel att slippa höra sig själv diskuteras hela tiden av andra. Knytte var lätt att dölja sjukdomen på eftersom Noel alltid hade mössa och en hel del kläder på sig men var man uppmärksam kunde man se att han aldrig fikade (han åt ju inte på 6 månader), han orkade inte alls lika mycket som de andra barnen och att han hade problem med balansen i skogen.

När man lever ett vanlig Svensson-liv önskar man ibland att det skulle hända något spännande, något som gjorde vardagen lite mindre vardag. När man lever med ett svårt sjukt barn och med vetskapen om att döden bara är ett telefonsamtal bort... då önskar man sig inget annat än ett vanligt "tråkigt" Svensson-liv.

För oss är det ovant att ha så mycket tid över, vi kan åka och handla när vi vill, vi måste inte till sjukhuset hela tiden, vi kan åka på IKEA utan att tänka på om det är mycket folk eller inte, vi kan resa bort när vi vill, vi kan till och med planera saker och de kommer med största sannolikhet att gå att genomföra. Just nu orkar vi inte med allt det där men möjligheten finns där när vi känner oss redo.

Just nu är vi i någon slags chockfas, vi stänger av känslorna och bara går vidare. Vi har en uppgift och det är begravningen, vi måste få den så fin, så fin. Efter den, då alla har åkt hem och då blommorna, breven och korten slutar att komma, då kommer nog tystnade och saknaden efter Noel att göra sig påmind på ett helt annat sätt. Vårt älskade barn kommer alltid att vara med oss, han är en del av vår familj och Elsa kommer att få lära känna honom genom oss.

 // Christina


Onsdag 4 oktober planeringen fortsätter...

I dag har vi träffat prästen Anders som ska hålla i ceremonin. Han gick igenom ungefär vad han skulle prata om och var han hade tänkt sig att musiken skulle vara.

Orgel vill vi inte ha utan vi vill ha gitarrmusik eftersom Noel älskade att lyssna på när morbror Johan spelade och sjöng för honom. Det blir Shirley Clamp "Jag fick låna en ängel", Eric Clapton "Tears in heaven" samt Noels egen sång som morbror Johan har skrivit till honom och sjöng på Noels dop. 

Vi har även träffat floristen och bestämt att vi inte vill ha några tunga, vuxna blommor och kransar. Det skall vara busigt, livfullt och spännande att titta på. Det blir något av mossa, orkideér, klängväxter och ljus.

Allt börjar att ta form och det känns som att vi har börjat hitta det som känns rätt för oss för att det ska bli en så fin dag som det bara går. En fin dag att säga "vi ses snart igen".

Elsa hon går mer och mer och är så mallig, förutom det så är hon mycket förtjust i att gunga och att titta på hundar med farmor.

I dag fyllde Fredrik 30 år, det blev inget större firande utan vi köpte oss en god smörgåstårta och han öppnade lite paket. (Smörgåstårtan har nog Johan snart ätit upp, han äter oss ur huset...).

// Christina